Field Specialist – Drilling & Completion Fluids

เดี๋ยวก็คงมีคำถามมาต่อเนื่องประมาณนี้ว่า ทำงานเกี่ยวกับอะไรยังไง ได้ออกออฟชอร์ไหม รายได้เท่าไร มีเบี้ยออฟชอร์ไหม เป็นวิศวกรหรือเปล่า ต่างกับ field engineer อย่างไร ภาษาอังกฤษต้องขนาดไหน ต้องมีประสบการณ์ไหม

งั้นก็ตอบดักทางซะเลย 🙂

ทำงานเกี่ยวกับอะไรยังไง – อ่านตามลิงค์ข้างล่างนี้เลยครับ อาจจะไม่ตรงกับ mud engineer เสียทีเดียวนักแต่ก็ใกล้เคียงล่ะ และ ย้ำว่าให้อ่านที่ Essential Responsibilities: ที่อยู่ในประกาศ มีบอกหมดแล้วว่าทำอะไรบ้าง

น้ำโคลน, drilling mud, drilling fluid

Mud engineer (วิศวกรน้ำโคลน)

Mud engineer คือ อะไร

ได้ออกออฟชอร์ไหม – ชื่อบอกอยู่แล้วว่า field แปลว่า งานสนาม แต่จะแท่นบก หรือ นอกชายฝั่ง ก็ขึ้นกับบ.จะส่งไปไหน จังหวะนี้แนะนำแรงๆว่า ไปไหนก็ไปเถอะ ขอให้ได้งาน งานหายากครับ

รายได้เท่าไร มีเบี้ยออฟชอร์ไหม – ตอบสั้นๆง่ายๆว่าไม่ทราบครับ เดายาก ราคาน้ำมันแบบนี้ ถ้าพอไหว ก็ทำๆไปก่อน ถือว่าซื้อประสบการณ์

เป็นวิศวกรหรือเปล่า ต่างกับ field engineer อย่างไร – ดูใน Qualifications/Requirements ระบุชัดครับว่าเป็นระดับไหน Two year Technical Degree preferred หมายถึง ตำแหน่งนี้สำหรับวุฒิ ปวส. แต่ถ้า ป.ตรี สมัครก็ได้นะ แต่ถ้า บ. เขาเลือกได้ เขาเอา ปวส. ดีกว่า อาจจะเพราะเรื่องขั้นเงินเดือน ลักษณะงาน ฯลฯ

ภาษาอังกฤษต้องขนาดไหน – ไม่ได้ระบุไว้ แต่ผมคิดว่าระดับ ปวส. ทำงานสนามควรเทียบเท่าโทอิคสัก 650+ นะครับ ลองกูเกิลดูว่าคะแนน 650 ของโทอิคประมาณอารมณ์ไหน

ต้องมีประสบการณ์ไหม – Industry experience and product line training required แปลว่า มีประสบการณ์ในอุตสาหกรรม(โดยรวมๆ) และ ได้รับการฝึกอบรมเกี่ยวกับน้ำโคลนมาบ้าง แสดงว่า พอรู้ก็พอไหว ไม่ต้องมากมายอะไร

ตรง Desired Characteristics: ลักษณะของผู้สมัครที่ต้องการ คืออยากได้แบบนี้ว่างั้นเถอะ ไม่ใช่เป็นคุณสมบัติขั้นต่ำ เขียนไว้หรูมาก คงหาแบบนั้นได้ยาก เอาว่า ถ้าพอได้พอไว้ก็สมัครไป ไม่เสียหาย

ลองอ่านคุณสมบัติดูนะครับ ถ้าใกล้เคียง พอไหว ก็สมัครไปเลยที่ลิงค์ท้ายประกาศ (ไม่ได้ให้สมัครมาที่ผมนะครับ ผมไม่ได้รับสมัคร แค่เอามาฝากบอกเฉยๆ)

—————————–

Field Specialist – Drilling & Completion Fluids (Job Number: 1711495)

Essential Responsibilities:

· Under broad direction provides onsite services by measuring, testing, and supervising the running of fluid mixing and pumping, including technical analysis and specific product and practical recommendations for controlling fluid properties.

· Maintains fluid properties on rig sites by testing fluid properties accurately.

· Maintains inventory at customer well sites.

· Must provide effective customer service by providing rig-site customers and coordinators information regarding the progress of a rig site and create/implement solutions to rig site problems.

· May make sales calls on the field and field office level or accompany Sales Representative performing the same function.

· Performs other related duties as required. Provide ongoing support to assist operations in providing our customers the most effective ,environmentally safe drilling fluids available while optimizing the well-bore construction process and maximizing our customers’ production.

· Conducts all business activities in accordance with Baker Hughes HSE policies, Legal Compliance requirements and Baker Hughes Core Values.

Qualifications/Requirements:

· Two year Technical Degree preferred.
· Industry experience and product line training required.

Desired Characteristics:

· Expert product line knowledge in addition to meeting competency requirements as outlined in ACHIEVE LEARNING.

· Ability to alternate methods of completing tasks if the set method is not viable.

· Communicate with various clients and must have good customer service skills.

· Quickly adjusts to changing job assignments/requirements.

Locations: Bangkok, Thailand

Primary Location: Asia Pacific-Thailand-Krung Thep-BANGKOK

ตามลิงค์ข้างล่างนี้สมัครไปกันได้เลยครับ

https://bakerhughes.taleo.net/careersection/bhiexternal/jobdetail.ftl?job=1711495

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *